فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و چهارم شماره 7 (مهر 1400)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 7 (مهر 1400)

  • ویژه نامه مهر 1400
  • تاریخ انتشار: 1400/07/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهرام زرمهری، هدی ذبیحی* صفحات 1-11
    مقدمه

     آمبولی ریه به عنوان یکی از عوارض غیرمامایی نسبتا شایع در حاملگی بوده و از علل مهم مورتالیتی در بارداری می باشد. با توجه به برخی تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی، ریسک آمبولی ریه در بارداری و دوران پس از زایمان افزایش می یابد. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی آخرین مقالات مرتبط با روش های تشخیصی و درمان این بیماری انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری پایگاه های اطلاعاتی google scholar، PubMed، Embase، MedLine، Iranmedex و IranDoc با استفاده از معادل لاتین و Mesh کلمات pulmonary embolism، thromboembolism، pregnancy، anticoagulant، thrombolytic و thrombectomy به صورت نظام مند در بازه زمانی 1990 تا 2021 جستجو گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه مروریدر نهایت 62 مقاله مورد بررسی قرار گرفت که تمرکز این مقالات بر پاتوفیزیولوژی، علایم بالینی، روش های تشخیص و درمان آمبولی ریه در بارداری متمرکز بود.

    نتیجه گیری

    تشخیص آمبولی ریه نیازمند شک بالینی بالاست. با توجه به خطرات اشعه یونیزان برای جنین، استفاده صحیح از الگوریتم های تشخیصی می تواند خطر برخورد اشعه به مادر و جنین را کاهش دهد. درمان اصلی در موارد آمبولی ریه در بارداری، استفاده از داروهای آنتی کواگولان تزریقی همانند آنوکساپارین می باشد. داروهای آنتی کوآگولان خوراکی در بارداری توصیه نمی شوند. همچنین در موارد آمبولی ریه ماسیو و تهدید کننده حیات می توان از درمان با داروهای ترومبولیتیک و روش های جراحی برداشت لخته نیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آمبولی ریه، آنتی کوآگولان، حاملگی
  • میترا صوابی اصفهانی، مرضیه قاسمی گوجانی، سهیلا محمدی ریزی* صفحات 12-18
    مقدمه

     واریکوسل، یکی از علل مهم ناباروری مردان بوده که تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله شاخص های آنتروپومتریک قرار می گیرد. شاخص توده بدنی می تواند شیوع واریکوسل در مردان را تغییر داده و اگرچه مطالعات زیادی در مورد ارتباط بین شاخص توده بدنی و شیوع واریکوسل وجود دارد، ولی هیچ مطالعه ای به مرور این نتایج نپرداخته است، لذا مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخص توده بدنی با میزان واریکوسل در مطالعات مختلف انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری، پایگاه های اطلاعاتی بین المللی Web of Science، Scopous، Proquest و Pubmed و پایگاه های داده ایرانی مانند Irondoc، Magiran و SID برای یافتن مطالعات انتشار یافته در فاصله سال های 2000 تا 2020 با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط جستجو شدند. متن کامل مقالات انتخاب شده توسط دو مرورگر بررسی شد.

    یافته ها

    در مجموع 10 مطالعه مرور شد. این مطالعات شاخص توده بدنی مردان را مورد بررسی قرار داده و شیوع واریکوسل را در این افراد بررسی کرده بودند. اکثر مطالعات بررسی نشان دادند که مردان چاق و افرادی که شاخص توده بدنی بالاتری را گزارش نموده اند، شیوع واریکوسل در این افراد کمتر بوده و شاخص توده بدنی بالا می تواند به عنوان عامل محافظتی و پیشگیری کننده در مردان باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر از این مطالعه، شاخص توده بدنی با میزان بروز واریکوسل مرتبط بوده و در افراد با شاخص توده بدنی پایین نسبت به افراد با شاخص توده بدنی طبیعی، میزان ابتلاء به واریکوسل بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: چاق، شاخص توده بدنی، لاغر، مردان، ناباروری، واریکوسل
  • محبوبه حاجی فقها، شیوا علیزاده، سیده سمیرا مخلصی، فاطمه دبیری* صفحات 19-28
    مقدمه

     خشونت جنسی می تواند در هر لحظه از زندگی زنان اتفاق بیفتد و صدمات جسمی، روانی و عاطفی زیادی را به آنها وارد نماید. خشونت جنسی زنان حوالی منوپوز پیامدهای نامطلوب تری را برای زنان میانسال، خانواده آنها و جامعه به دنبال دارد. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی شیوع و پیامدهای مرتبط با خشونت جنسی در زنان حوالی منوپوز و بعد از آن انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری سیستماتیک، جهت یافتن مقالات مرتبط بانک های اطلاعاتی معتبر علمی نظیر PubMed، Scopus، Web of Science، ProQuest، SID و Magiran با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط جستجو انجام شد. تمام مقالات فارسی و انگلیسی از تاریخ 31 ژانویه 2010 تا 31 ژانویه 2020 که خشونت جنسی را در زنان حوالی منوپوز بررسی کرده بودند؛ وارد مطالعه شدند. تمام مطالعات مشاهده ای، از جمله مطالعات توصیفی، توصیفی- تحلیلی، موردی- شاهدی و هم گروهی در این مطالعه قرار گرفتند. ارزیابی مقالات بر اساس معیار استروب صورت گرفت. مقالاتی که از کیفیت خوبی برخوردار بودند، وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 485 مقاله مورد بررسی قرار گرفت که 7 مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان شیوع خشونت جنسی در زنان نژادهای مختلف، متغیر بود و با تحصیلات، وضعیت اقتصادی، مصرف سیگار و الکل در ارتباط بود. در زنان حوالی منوپوز دچار خشونت جنسی، خطر پرفشاری خون، بالا بودن نورواندوکرین ها و سیتوکین های پیش التهابی وجود داشت. به علاوه افزایش علایم منوپوز مانند مشکلات ادراری، اختلالات خواب، علایم افسردگی و اضطراب، مشکلات واژینال و اختلال عملکرد جنسی با خشونت جنسی ارتباط داشت.

    نتیجه گیری

    خشونت جنسی پیامدهای فیزیکی و روانی زیانباری را برای زنان میانسال به دنبال دارد. بنابراین، نتایج این تحقیق می تواند راهنمایی برای برنامه ریزان سلامت باشد تا با ارایه برنامه های مشاوره ای لازم، بتوانند به کاهش این معضل بهداشتی- اجتماعی و رفع مشکلات ناشی از آن به زنان میانسال کمک کنند.

    کلیدواژگان: خشونت جنسی، زنان حوالی یائسگی، مرور سیستماتیک
  • میثاء نقدی پور، فرنوش ابراهیم زاده، ملیحه آزاده راه، آیناز بوستان* صفحات 29-36
    مقدمه

     با توجه به کمبود مطالعات سیستماتیک که بتوانند اطلاعات جدید در زمینه ارتباط خستگی عضلات کف لگن با بی اختیاری ادراری استرسی را بدنه دانش موجود بیافزایند، این مطالعه سیستماتیک با هدف بررسی تاثیر خستگی عضلات کف لگن بر بی اختیاری ادرار استرسی انجام شد. نتایج این مطالعه برای برنامه ریزی استراتژی های پیشگیری و درمان بی اختیاری ادراری استرسی مبتنی بر شواهد مفید خواهد بود.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک که بر اساس بیانیه PRIZMA انجام شد، مطالعات مشاهده ای و کارآزمایی بالینی چاپ شده در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، EMBASE، PEDro، LILACS، SciELO، Cochrane Library، Google Scholar، CINAHL، SID و Iran Doc تا سال 2020 مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقالات با کیفیت خوب (کسب نمره 70 به بالا) بر اساس مقیاس داونز و بلک وارد این مطالعه شدند.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 2301 مقاله یافت شد و در مراحل بعدی 2296 مقاله حذف شدند و 5 مقاله وارد این بررسی سیستماتیک شدند. نتایج یک مطالعه ارتباطی بین خستگی عضلانی و بی اختیاری ادراری استرسی را نشان نداد و 3 مطالعه نیز ارتباط قوی بین خستگی عضلانی و بی اختیاری ادراری استرسی نشان دادند. یک مطالعه نیز نشان داد که خستگی عضلات کف لگن نمی تواند موجب بی اختیاری ادراری استرسی شود.

    نتیجه گیری

    خستگی عضلات کف لگن می تواند بر پیشرفت و یا بدتر شدن بی اختیاری ادراری استرسی تاثیر بگذارد؛ با این حال، به دلیل کمبود تعداد مطالعات و ناهمگنی مطالعات در این زمینه، نتیجه گیری باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بی اختیاری ادراری استرسی، سیستماتیک، عضلات کف لگن، فعالیت بدنی
  • میترا کولیوند، فاطمه دهقان، مستانه کامروامنش*، محسن کاظمی نیا صفحات 37-49
    مقدمه

    سندرم پیش از قاعدگی، به مجموعه ای از علایم جسمی و روانی ناشی از قاعدگی در زنان گفته می شود که یکی از شایع ترین اختلالات سنین باروری است. در زمینه تاثیر آروماتراپی بر علایم سندرم پیش از قاعدگی، چندین مقاله اولیه انجام شده است، اما مطالعه جامعی که نتایج این پژوهش ها را به صورت یکدست و روشن نشان دهد، یافت نشد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آروماتراپی بر علایم سندرم پیش از قاعدگی با استفاده از مرور سیستماتیک انجام شد.

    روش کار

    برای دستیابی به مطالعات مرتبط با هدف پژوهش، پایگاه های SID،Magiran ، Pubmed،Google scholar، Scopus و Science direct بدون محدودیت زمانی تا سال 2021 با استفاده از کلمات کلیدی سندرم پیش از قاعدگی، آروماتراپی و رایحه درمانی به زبان های فارسی و انگلیسی و تمامی ترکیبات احتمالی آن ها به کمک عملگرهای AND و OR مورد جستجو قرار گرفتند. ارزیابی کیفی مطالعات به وسیله چک لیست کانسورت انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 7 عصاره و اسانس گیاهی در 10 مطالعه کارآزمایی بالینی که دارای معیار ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اکثر اسانس های گیاهی بررسی شده در مقالات، دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوییدی با خاصیت ضدالتهاب، ضددرد و ضدافسردگی بوده و در تسکین علایم سندرم پیش از قاعدگی تاثیر مطلوبی داشتند. اکثریت این اسانس ها فاقد عوارض جانبی یا دارای حداقل عوارض بودند. به دلیل ناهمگونی متدولوژی مطالعات و نیز تفاوت ابزار سنجش اثرات، امکان انجام متاآنالیز وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت استفاده از عصاره و اسانس های گیاهی در کاهش علایم جسمی و روانی سندرم پیش از قاعدگی، به نظر می رسد می توان آن را به عنوان یک درمان جایگزین برای زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: آروماتراپی، سندرم پیش از قاعدگی، مرور سیستماتیک
  • معصومه غضنفرپور، زری دولت آبادی، معصومه سعیدی، محمدعلی کیانی، نسیبه روزبه، فرزانه اشرفی نیا* صفحات 50-60
    مقدمه

     علی رغم مطالعات انجام شده به صورت مروری ساده یا سیستماتیک، بررسی تاثیر ارملوکسیفن بر ماستالژی به خوبی روشن نشده است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ارملوکسیفن بر ماستالژی در مرور کارآزمایی های بالینی انجام گرفت.

    روش کار

    جهت انجام این مطالعه مروری، منابع الکترونیکی لاتین از جمله Cochrane Library، ISI Web of Science، Scopus و PubMed و پایگاه های اطلاعات علمی SID و Magiran به صورت سیستماتیک بدون محدودیت زمانی تا تاریخ 1 ژانویه 2021 با استفاده از کلید واژه های Mastalgia یا Mastalgiasیا Mastodynia یا Mastodyniasیا Mammalgiaیا Mammalgiasو Breast Painیا Breast Painsو Breast و pain و Centchromanیا Selective Estrogen Receptor Modulators (SERM)و Systematic Review وMeta-Analysis مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    12 مطالعه به مرور نظام مند وارد شدند و نتایج 9 مطالعه در یک متاآنالیز ترکیب شدند. اختلاف درصد قبل و بعد از درمان با اورملوکسیفن معنی دار بود (001/0p<) و بهبودی 87 درصدی درد پستان را نشان داد (90/0-83/0:CI؛ 87%). بر اساس نتیجه آزمون Q، ناهمگنی بین مطالعات در حد متوسط و غیرمعنی دار بود (33%=I2، 14/0=p). همچنین، یافته های دو مطالعه اثربخشی معنی داری از داروی اورملوکسیفن را گزارش کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج این متاآنالیز از اثربخشی داروی ارملوکسیفن در تسکین درد پستان حمایت کردند. البته تحلیل یافته های این مطالعات در این متاآنالیز به دلیل ناهمگونی بالای بین مطالعات، حجم کوچک نمونه و تعداد کم آنها باید با احتیاط تفسیر گردد.

    کلیدواژگان: اورملوکسیفن، درد پستان، ماستالژی، مرور نظام مند
  • مهرداد ملک شعار، مجید وطنخواه، اطهر راسخ جهرمی، حامد قاسملو، فریده مقرب، مجتبی قائدی، سمانه عبیری، لهراسب طاهری، داوود روستایی، نوید کلانی، ناصر حاتمی، سید ابراهیم صادقی* صفحات 61-69
    مقدمه

     پیشگیری و کنترل لرز مادر طی بی حسی نخاعی جهت عمل جراحی سزارین اهمیت بالایی در پیامدهای مناسب عمل جراحی دارد، با این حال انتخاب داروی مناسب جهت این امر باید با عوارض کمی برای مادر و نوزاد همراه باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی داروهای استفاده شده در کنترل لرز در زنان تحت بی حسی اسپاینال صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مروری نقلی جهت یافتن مطالعات مرتبط، جستجوی کامپیوتری در پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran و Google Scholar با کلید واژه های فارسی شامل: بی حسی اسپاینال، لرز و سزارین انجام شد. در مرحله اولیه جستجوی مطالعات، 364 مطالعه بررسی گردید که تعداد 341 مطالعه به دلیل مرتبط نبودن با موضوع مورد مطالعه حذف گردید. در نهایت 13 مطالعه جهت نگارش این مطالعه استفاده گردید.

    یافته ها

    در مرور پیشینه پژوهش، مطالعات مختلف از داروهای متفاوتی جهت پیشگیری از لرز پس از عمل جراحی سزارین استفاده کرده بودند. لرز پس از بی حسی نخاعی، هدف اختصاصی مطالعات بسیار زیادی با طراحی کارآزمایی بالینی بود. مداخلات انجام شده در این راستا شامل: استفاده از تزریق داخل نخاعی یا وریدی دارو هایی مانند سولفات منیزیم، هیدروکورتیزون، دگزامتازون، اندانسترون، کتامین، میدازولام، کتامین به همراه میدازولام بود. داروهای اپیوییدی مانند فنتانیل، ترامادول و پتدین نیز در برخی مطالعات مورد بازبینی قرار گرفته بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعات مختلف صورت گرفته به نظر می رسد پتدین با مکانیسم نامشخص و احتمالی گیرنده های μ، بهترین دارو در کنترل لرز در عمل جراحی سزارین باشد.

    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، سزارین، لرز
  • فرنگیس شریفی، مریم کبیریان، رباب لطیف نژاد رودسری* صفحات 70-82
    مقدمه

     کارآزمایی های بالینی در پزشکی مبتنی بر شواهد حایز اهمیت هستند و تصمیمات درمان بر اساس نتایج این مطالعات اتخاذ می گردند. به دلیل فراوانی این نوع پژوهش ها در بحث طب مکمل و تاثیر آن بر ناباروری، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقادانه کارآزمایی های بالینی در زمینه تاثیر طب مکمل و جایگزین بر میزان بارداری در زنان نابارور انجام شد.

    روش کار

    در این مرور نقادانه متون، جستجو در پایگاه های الکترونیکی Magiran، SID،Scopus ، PubMed، Embase و Web of Science بدون محدویت زمانی تا اواخر آبان 1399 با کلمات کلیدی طب مکمل، جایگزین و ناباروری انجام گردید. معیارهای ورود به مطالعه، کارآزمایی های بالینی منتشر شده به زبان فارسی یا انگلیسی مربوط به مصرف طب مکمل و جایگزین در زنان نابارور و معیارهای خروج شامل: عدم دسترسی به متن کامل انگلیسی مقاله و عدم رعایت اصول انجام کارآزمایی کنترل شده تصادفی بود. در ارزیابی مقالات از چک لیست کانسورت 2017 برای درمان های غیردارویی استفاده گردید. محدوده امتیازدهی مقالات 44-0 بود.

    یافته ها

    از 25 مقاله مورد بررسی، میزان انطباق کلی کیفیت گزارش مقالات با ابزار کانسورت حدود 50% برآورد شد. بیشترین نقص در قسمت عنوان و چکیده (726/0±88/0) و بحث (898/0± 16/1) مشاهده شد. میانگین کلی نمرات مقالات 176/6±68/22 با حداقل نمره 9 و حداکثر 33 بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت مقالات بررسی شده در مطالعه حاضر در حد متوسط بود. کارآزمایی های بالینی بایستی بر اساس اصول استاندارد انجام و گزارش شوند و قبل از انتشار با ابزارهای مرتبط بررسی نقادانه گردند. آموزش پژوهشگران در جهت ارتقاء کیفیت مقالات کمک کننده است. کلمات کلیدی: ارزیابی نقادانه، بارداری، طب مکمل و جایگزین، کارآزمایی های کنترل شده تصادفی، ناباروری

    کلیدواژگان: ارزیابی نقادانه، بارداری، طب مکمل و جایگزین، کارآزمایی های کنترل شده تصادفی، ناباروری
  • رقیه عبدنژاد، معصومه سیمبر صفحات 83-97
    مقدمه

    واژینیسموس، انقباض غیرارادی عضلات واژن می باشد که رابطه جنسی را دشوار یا غیرممکن می کند. استراتژی های درمانی مختلفی برای واژینیسموس مانند درمان جنسی و حساسیت زدایی ارایه شده است. شواهد کافی در مورد کارایی و اثربخشی مداخلات مربوط به واژینیسموس وجود ندارد، لذا مطالعه مروری حاضر با هدف ارزیابی اثرات مداخلات مختلف برای واژنیسموس انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری به منظور پیدا کردن مقالات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی SID، Science direct، Google scholar و Pubmed با کلید واژه های واژینیسموس، درمان و کارآزمایی بالینی از سال 2002 تا 2020 مورد جستجو قرار گرفتند. معیارهای انتخاب کارآزمایی بالینی کنترل شده، مقایسه درمان های واژینیسموس با درمان دیگر، درمان دارونما، درمان به صورت معمول یا لیست انتظار برای درمان بود.

    یافته ها

    در این مطالعه 15 مقاله با مجموع 655 شرکت کننده مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که درمان های بر پایه شناختی رفتاری، استفاده از دیلاتور، بوتاکس، درمانگر جنسی و هیپنوتراپی توانسته به طور موفقیت آمیزی واژینیسموس را درمان کنند. در مورد اثربخشی راهکارها، درمان شناختی رفتاری (CBT) با بیشترین تعداد انجام کارآزمایی، موفقیت زیادی را کسب کرده است. پس از آن استفاده از دیلاتورها محبوبیت بالایی داشت.

    نتیجه گیری

    این بررسی نشان داد که درمان شناختی رفتاری (CBT)، استفاده از دیلاتورهای واژینال، هیپنوتراپی، بوتاکس و فیزیوتراپی می تواند منجر به دخول موفقیت آمیز و رضایت بخش در بیماران گردد.

    کلیدواژگان: درمان، کارآزمایی بالینی، واژینیسموس
  • حامد قاسملو، سید ابراهیم صادقی، هاشم جری نشین، مهرداد ملک شعار، احمد رستگاریان، لهراسب طاهری، اطهر راسخ جهرمی، فریده مقرب، نوید کلانی، داوود روستایی، ناصر حاتمی، مجید وطن خواه* صفحات 98-107
    مقدمه

    بی حسی اسپاینال رایج ترین روش بی دردی برای سزارین الکتیو می باشد. تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی، یکی از شایع ترین شکایات بیماران در جراحی سزارین تحت بی حسی اسپاینال می باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش داروها در کنترل تهوع و استفراغ در زنان تحت عمل جراحی سزارین با بی حسی اسپاینال انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری روایتی یا نقلی جهت یافتن مطالعات مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran و Google Scholar با کلید واژه های بی حسی نخاعی، بی حسی اسپاینال، تهوع، استفراغ و سزارین جستجو شدند. بازه زمانی جستجوی مقالات از سال 1380 تا سال 1400 بوده است.

    یافته ها

    مطالعات مختلف از داروهای متفاوتی جهت پیشگیری از تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی سزارین استفاده کرده بودند. تهوع و استفراغ پس از بی حسی نخاعی، هدف اختصاصی مطالعات بسیار زیادی با طراحی کارآزمایی بالینی بود. مداخلات انجام شده در این راستا شامل: استفاده از داروهایی مانند دگزامتازون، کتامین، لیدوکایین، اندانسترون، متوکلوپرامید،گرانیسترون، پروپوفول، گاباپنتین و میدازولام بود.

    نتیجه گیری

    کتامین علی رغم اینکه در مطالعات اثر ضدتهوع و استفراغی آن اثبات شده است، اما به دلیل عوارض هالوسینیشن و نیستاگموس و اینکه ممکن است شیردهی مادر را به تاخیر بیاندازد، بهتر است انتخاب اول متخصص بیهوشی نباشد. پروپوفول نیز اثرات ضدتهوع و استفراغی آن اثبات شده است، اما باید مراقب اثرات دپرشن تنفسی بیمار بود. دگزامتازون اثر تاخیری بر روی تهوع و استفراغ دارد، بنابراین شاید انتخاب مناسبی برای متخصص بیهوشی نباشد. داروهای آنتاگونیست گیرنده 5-HT3 (اندانسترون و گرانیسترون)، به نظر می رسد بهترین انتخاب برای خط اول درمان تهوع و استفراغ باشند، زیرا این داروها عوارض اکستراپیرامیدال متوکلوپیرامید را ندارند و می توانند به عنوان داروهای مناسب جهت تهوع و استفراغ بیماران تحت عمل جراحی سزارین با بی حسی نخاعی مورد استفاده قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: استفراغ، بی حسی اسپاینال، تهوع، سزارین
  • معصومه فیاضی، رسول رحمانی، رقیه رحمانی بیلندی صفحات 108-119
    مقدمه

    ویروس کرونا به یک همه گیری در سراسر جهان تبدیل شده است و قابلیت گسترش سریع دارد. زنان باردار و نوزادانشان به علت ضعف سیستم ایمنی، آسیب پذیرتر هستند. مطالعه حاضر با هدف مرور تظاهرات بالینی، پیامدهای مادری، جنینی و نوزادی در زنان باردار مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های scopus، pubmed، medrxiv وWeb of science از ابتدای 2019 تا 30 ژانویه 2021 با استفاده از کلیدواژه های فارسی ویروس کرونا، پیامدهای بارداری با همه ترکیبات احتمالی و معادل انگلیسی آنها (corona virus، pregnancy outcomes) با استفاده از عملگرهای AND، OR و NOT مورد جستجو قرار گرفتند. بر اساس معیار استروب، مطالعاتی که در ارزیابی کیفیت بالا و متوسط را اخذ نمودند، وارد مطالعه و بررسی شدند.

    یافته ها

    از مجموع 3771 مطالعه، 17 مطالعه وارد این مطالعه مروری شدند که 4494 زن باردار کرونا مثبت در 9 کشور مختلف را شامل می شد. علامت شایع در مادران باردار، تب و سرفه بود و عارضه نوزادی این ویروس شامل زایمان زودرس و دیسترس تنفسی بود. اکثر زایمان ها به روش سزارین بود و اکثر بیماران از آنتی بیوتیک و دارو های ضدویروسی برای درمان استفاده کردند. شواهد زیادی از انتقال عمودی کووید-19 از طریق زایمان واژینال حمایت نکرد. شایع ترین تست تشخیصی بیماری کووید-19 PCR بود.

    نتیجه گیری

    در اکثر مطالعات افزایش انجام زایمان به روش سزارین به دنبال بروز دسترس جنینی بود، اما به دلیل آسیب پذیری این دو گروه، اقدامات پیشگیری و مراقبتی باید در نظر گرفته شود و بر آموزش افراد تاکید بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بارداری، کرونا ویروس، نوزادان
|
  • Bahram Zarmehri, Hoda Zabihi * Pages 1-11
    Introduction

    Pulmonary embolism, as a relatively common non-obstetrics complication, is an important cause of maternal mortality during pregnancy. Due to some physiological and hormonal changes, the risk of pulmonary embolism increases during pregnancy and postpartum. This review article was performed with aim to explore the last articles related to diagnostic methods and treatment of this disease.  

    Methods

    In this review article, databases of Google scholar, PubMed, Embase, Medline, Iranmedex and IranDoc were systematically searched using the keywords of pulmonary embolism, thromboembolism, pregnancy, anticoagulant, thrombolytic and thrombectomy during 1990 to 2021.

    Results

    In this review article, finally 62 studies regarding pathophysiology, clinical feature, diagnostic strategies and treatment of pulmonary embolism during pregnancy were investigated.

    Conclusion

    The diagnosis of pulmonary embolism during pregnancy needs a high clinical suspicious. Due to the dangers of ionizing radiation to the fetus, correct using of diagnostic algorithms can reduce diminish radiation exposure to mother and fetus. Use of injectable anticoagulants such as enoxaparin is the main treatment method of pulmonary embolism during pregnancy. Oral anticoagulants are not recommended in pregnant women. Also, thrombolytic therapy and surgical thrombectomy can be used in the case of massive and life threatening pulmonary embolism.

    Keywords: Anticoagulant, pregnancy, Pulmonary Embolism
  • Mitra Savabi Esfahani, Marzieh Ghasemi Gujani, Soheila Mohamadirizi * Pages 12-18
    Introduction

    Varicocele is one of the most important causes of male infertility that is affected by various factors including anthropometric indices. Body mass index can change the prevalence of varicocele in men and although there are many studies on the relationship between BMI and the prevalence of varicocele, but no study has reviewed these results, so this review study was performed with aim to evaluate the relationship between body mass index and varicocele in various studies.

    Methods

    In this review study, international databases of Web of Science, Scopous, Proquest and Pubmed and Iranian databases such as Irondoc, Magiran, and SID were searched for findings the studies published between 2000 and 2020 using the related keywords. The full text of selected articles was reviewed by two browsers.

    Results

    A total of 10 studies were reviewed. These studies examined the body mass index of men and examined the prevalence of varicocele in these individuals. Most studies have shown that obese men and people who reported a higher body mass index had a lower prevalence of varicocele and a high body mass index could be a protective and preventive factor in men.

    Conclusion

    According to the results of this study, body mass index is associated with the incidence of varicocele and people with low body mass index have higher incidence of varicocele than people with normal body mass index.

    Keywords: Body mass index, Infertility, Men, Obese, Slim, Varicocele
  • Mahboubeh Hajifoghaha, Shiva Alizadeh, Seyedeh Samira Mokhlesi, Fatemeh Dabiri * Pages 19-28
    Introduction

    Sexual violence can occur at any time in women's life and cause much physical, psychological and emotional harm for them. Sexual violence against perimenopausal women has more adverse consequences for middle-aged women, their families and society. The present review study was conducted with aim to investigate prevalence and consequences related to sexual violence in perimenopausal women and beyond.

    Methods

    In this systematic review study, to find the related studies, scientific databases such as PubMed, Scopus, Web of Science, ProQuest, SID, and Magiran were searched using the related keywords. All Persian and English articles from January 31, 2010 to January 31, 2020 that studied sexual violence in perimenopausal women were included in this study. All observational studies including descriptive, descriptive-analytical, case-control and cohort studies entered in this study. Articles were evaluated according to Strobe criteria. Good quality articles were included in this systematic review.

    Results

    In this study, 482 articles were reviewed, of which 7 articles met the inclusion criteria. The results of this study showed that the prevalence of sexual violence in women varied between different races and was associated with education, economic status, smoking and alcohol consumption. There was a risk of hypertension, elevated neuroendocrines, and proinflammatory cytokines in perimenopausal women with sexual violence. Also, increased menopausal symptoms such as urinary symptoms, sleep disorders and symptoms of depression and anxiety, vaginal problems and sexual dysfunction were associated with sexual violence.

    Conclusion

    Sexual violence has harmful physical and psychological consequences for middle-aged women. Therefore, the results of this study can be a guide for health planners to reduce this health-social problem and solve the related problems by providing the necessary counseling programs in middle-aged women.

    Keywords: perimenopausal women, Sexual Violence, Systematic review
  • Misa Naghdipour, Farnoosh Ebrahimzadeh, Malihe Azadehrah, Aynaz Boostan * Pages 29-36
    Introduction

    Due to the lack of systematic studies which can add new information on the relationship between pelvic floor muscle fatigue and stress urinary incontinence, this systematic study was performed with aim to investigate the effect of pelvic floor muscle fatigue on stress urinary incontinence. The results of this study will be useful for planning strategies for the prevention and treatment of evidence-based stress urinary incontinence.

    Methods

    In this systematic review study which was performed based on the PRIZMA statement, the observational and clinical trial studies published in PubMed, Scopus, EMBASE, PEDro, LILACS, SciELO, Cochrane Library, Google Scholar databases. CINAHL, SID and Iran Doc published until 2020 were evaluated. Good quality articles (scoring≥ 70) based on the Downs and Black scale were included in this study.

    Results

    In the initial search, 2301 articles were found and in the later stages, 2296 articles were deleted and 5 articles were included in this systematic review. The results of one study did not show an association between muscle fatigue and stress urinary incontinence, and three articles showed a strong association between muscle fatigue and stress urinary incontinence. One article also showed that pelvic floor muscle fatigue cannot cause stress urinary incontinence.

    Conclusion

    Pelvic floor muscle fatigue can affect the progression or worsening of stress urinary incontinence; however, due to the lack of number of studies and the heterogeneity of studies in this field, conclusions should be used with caution.

    Keywords: Pelvic Floor muscles, Physical Activity, Stress Urinary Incontinence, Systematic
  • Mitra Kolivand, Fateme Dehghan, Mastaneh Kamravamanesh *, Mohsen Kazeminia Pages 37-49
    Introduction

    Premenstrual syndrome (PMS) is a set of physical and psychological symptoms of menstruation in women which is one of the most common disorders of reproductive age. Several early articles have been published on the effect of aromatherapy on the symptoms of premenstrual syndrome. However, a comprehensive study was not found that shows the results of these studies uniformly and clearly, so this study was performed with aim to determine the effect of aromatherapy on the symptoms of premenstrual syndrome using systematic review.

    Methods

    To achieve the studies related to the research objective, databases of SID, Magiran, Pubmed, Google scholar, Scopus and Science direct were searched without time limit until 2021 using the keywords of premenstrual syndrome, aromatherapy in both Persian and English and all possible combinations with the use of operators of OR, AND. Qualitative evaluation of the studies was performed by the consortium checklist.

    Results

    Seven plant extracts and essential oils were evaluated in 10 clinical trial studies which met the inclusion criteria. Most of the essential oils studied in the articles had antioxidant and flavonoid compounds with anti-inflammatory, analgesic and antidepressant properties and had a beneficial effect on relieving PMS symptoms. The majority of these essential oils had no or minimal side effects. Performing meta-analysis was not possible due to the heterogeneity of the studies' methodology and the difference of effects assessment tools.

    Conclusion

    Due to the positive effect of using plant extracts and essential oils in reducing the physical and psychological symptoms of premenstrual syndrome, it can be considered as an alternative treatment for women with premenstrual syndrome.

    Keywords: Aromatherapy, Premenstrual Syndrome, Systematic review
  • Masumeh Ghazanfarpour, Zari Dolatabadi, Masumeh Saeidi, MohammadAli Kiani, Nasibeh Roozbeh, Farzaneh Ashrafinia * Pages 50-60
    Introduction

    Despite the studies have been published as review or systematic, the effect of ormeloxifene on mastalgia has not been well elucidated. Therefore, this study was performed with aim to determine the effect of ormeloxifene on mastalgia in clinical trial studies.

    Methods

    To perform this review study, the English electronic databases including ISI Web of Science, PubMed, Scopus, and Cochrane Library; also, Magiran and Scientific Information Database (SID) were searched without time limitation until January 1, 2021, by using the keywords of Mastalgia or Mastalgias or Mastodynia, or Mastodynias or Mammalgia or Mammalgias, and Breast Pain, Breast, pain, and Centchroman or Selective Estrogen Receptor Modulators (SERM), and Systematic Review, and Meta-Analysis.  

    Results

    Twelve studies were included in this systematic review, and the results of nine studies were combined in the meta-analysis. The percentage difference before and after treatment with ormeloxifene was significant (p<0.001), and ormeloxifene resulted in 86% improvement in breast pain relief (87%; CI:0.83-0.90). The result of the Q test showed moderate and insignificant heterogeneity between the studies (P=0.14; I2=33%). Also, the findings of the two studies have indicated significant efficacy of ormeloxifene.

    Conclusion

    The results of the meta-analysis supported the efficacy of ormeloxifene in relieving breast pain. However, the analysis of the findings in this meta-analysis should be interpreted with caution due to the high heterogeneity between the studies, small sample size, and the limited number of studies.

    Keywords: Breast pain, Mastalgia, Ormeloxifene, Systematic review
  • Mehrdad Malekshoar, Majid Vatankhah, Athar Rasekh Jahromi, Hamed Ghasemloo, Farideh Mogharab, Mojtaba Ghaedi, Samaneh Abiri, Lohrasb Taheri, Davoud Roostaei, Navid Kalani, Naser Hatami, Seyed Ebrahim Sadeghi * Pages 61-69
    Introduction

    Prevention and control of maternal shivering during spinal anesthesia for cesarean section is very important in the appropriate outcomes of surgery; however, choosing the appropriate drug for this issue should be associated with few side effects for mother and baby. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the drugs used to control shivering in women under spinal anesthesia.

    Methods

    In this narrative review study, to find the related studies, computer search was performed in databases of SID, Magiran and Google Scholar with Persian keywords of spinal anesthesia, shivering and cesarean section. In the initial stage of searching, 364 studies were reviewed and 341 studies were deleted due to not being related to the subject. Finally, 13 studies were used to write this study.

    Results

    In reviewing the research background, different studies had used different drugs to prevent shivering after cesarean section. Shivering after spinal anesthesia has been the specific goal of many studies with clinical trial design. Performed interventions in this regard included: intrathecal or intravenous injection of drugs such as magnesium sulfate, hydrocortisone, dexamethasone, ondansetron, ketamine, midazolam, ketamine with midazolam. Opioid drugs such as fentanyl, tramadol, and pethidine have also been reviewed in some studies.

    Conclusion

    Based on various studies, pethidine with unknown and possible mechanism of μ receptors seems to be the best drug in control of Shivering in cesarean section.

    Keywords: Cesarean section, Shivering, Spinal anesthesia
  • Farangis Sharifi, Maryam Kabardian, Robab Latifnejad Roudsari * Pages 70-82
    Introduction

    Randomize controlled trials (RCTs) are important in evidence-based medicine, and treatment decisions are made based on the results of these studies. Due to the frequency of this type of research on complementary and alternative medicine (CAM) and its effect on infertility, this study was performed with aim of critical appraisal of the effect of CAM on infertile women's pregnancy rate.

    Methods

    In this critical review, searching was made on electronic scientific databases including Scopus, PubMed, Embase, Web of Science, SID and Magiran without time limitation until November 2020 using the keywords of CAM and infertility. Inclusion criteria was Persian or English published RCTs related to the use of CAM in infertile women and exclusion criteria was lack of access to the full text of the article and non-compliance of the study method with the principles of RCTs. In the evaluation of the articles, the 2017 CONSORT checklist was used for non-pharmacological treatments. The scoring range was 0-44.

    Results

    Out of the 25 articles reviewed, the overall quality compliance rate with the CONSORT checklist was estimated about 50%. The greatest weakness in reporting was observed in the title and abstract (0.88 ± 0. 726) and the discussion section (1.16 ± 0.898). The total mean score of the articles was 22.68 ± 6.176 with a minimum of 9 and a maximum of 33.

    Conclusion

    The appraised articles in the present study had an average quality. It is required that RCTs be conducted and reported in accordance with standard principles and be thoroughly reviewed critically with relevant checklists before publication. Training of researchers helps improving the quality of articles.

    Keywords: Complementary, Alternative Medicine, Critical appraisal, Infertility, pregnancy, Randomized Controlled Trials
  • Roghayeh Abdnezhad, Masoumeh Simbar Pages 83-97
    Introduction

    Vaginismus is an involuntary contraction of the vaginal muscles that makes sexual intercourse difficult or impossible. Various treatment strategies have been proposed for vaginismus, such as sex therapy and desensitization. There is no sufficient evidence on the efficacy and effectiveness of vaginismus interventions. This review study was performed with aim to evaluate the effects of different interventions for vaginismus.

    Methods

    In this review study, to find the related articles, the databases of SID, Pubmed, Google scholar, and Science direct were searched using the key words of vaginismus, treatment, and clinical trial from 2002 to 2020. Criteria for selecting a controlled clinical trial were comparison of vaginismus treatments with other treatments, placebo treatment, and routine treatment, or waiting list for treatment.

    Results

    In this study, 15 studies with a total of 655 participants were reviewed. The results of this study showed that cognitive-behavioral therapies, the use of dilators, Botox, sex therapists, and hypnotherapy could successfully treat vaginismus. Regarding the effectiveness of strategies, Cognitive Behavioral Therapy (CBT) with the highest number of trials has been very successful. After that, the use of dilators was very popular.

    Conclusion

    This study showed that Cognitive Behavioral Therapy (CBT), the use of vaginal dilators, hypnotherapy, Botox and physiotherapy led to successful and satisfactory intercourse.

    Keywords: Clinical Trials, Treatment, Vaginismus
  • Hamed Ghasemloo, Seyed Ebrahim Sadeghi, Hashem Jarineshin, Ahmad Rastgarian, Lohrasb Taheri, Athar Rasekh Jahromi, Farideh Mogharab, Navid Kalani, Davoud Roostaei, Naser Hatami, Majid Vatankhah * Pages 98-107
    Introduction

    Spinal anesthesia is the most common method of analgesia for elective cesarean section. Postoperative nausea and vomiting is one of the most common complaints of patients in cesarean section under spinal anesthesia, so this study was performed with aim to investigate the role of drugs in controlling nausea and vomiting in women undergoing cesarean section with spinal anesthesia.

    Methods

    In this narrative review study, to find the related articles, databases of SID, Magiran, and Google Scholar were searched with the keywords of spinal anesthesia, nausea, vomiting, and cesarean section. The time period for searching articles was from 2001 to 2021.

    Results

    Different studies have used different medications to prevent nausea and vomiting after cesarean section. Nausea and vomiting after spinal anesthesia has been the specific goal of many studies with clinical trial design. The performed interventions in this regard included: use of drugs such as Dexamethasone, Ketamine, Lidocaine, Ondansetron, Metoclopramide, Granistron, Propofol, Gabapentin and Midazolam.

    Conclusion

    Although the anti-nausea and anti-emetic effect of ketamine has been approved in the studies, it is best not to be the first choice of an anesthesiologist because of the effects of hallucinations and nystagmus and the fact that it may delay breastfeeding. Propofol has also been shown to have anti-nausea and anti-emetic effects, but we must be careful about the effects of the patient's respiratory depression. Dexamethasone has a delaying effect on nausea and vomiting, so it may not be a good choice for an anesthesiologist. 5-HT3 receptor antagonists (ondansetron and granisetron) seem to be the best choice for first-line treatment of nausea and vomiting. Because these drugs do not have the extrapyramidal side effects of metoclopyramide and can be used as appropriate drugs for nausea and vomiting in patients undergoing cesarean section with spinal anesthesia.

    Keywords: Cesarean section, Nausea, Spinal anesthesia, vomiting
  • Masuomeh Fayazi, Rasoul Rahmani, Roghaieh Rahmani Bilandi Pages 108-119
    Introduction

    Coronavirus has become a worldwide epidemic and can spread rapidly. Pregnant women and infants are more vulnerable due to weak immune systems. This study was performed with aim to review the clinical manifestations, maternal, fetal, and neonatal outcomes in pregnant women with COVID-19.

    Methods

    In this review study, to find the related studies, databases of Pubmed, Scopus, Medrxiv, and Web of Science were searched from the first of 2019 until January 30, 2021 using the keywords of Corona virus, pregnancy outcomes with all possible combinations and their English equivalents. Boolean operators (AND, NOT, OR) were used to search the databases. According to Strobe criteria, the studies which received high and medium quality evaluation were included in the study and reviewed.

    Results

    Out a total of 3771 studies, 17 were included in this review. 4494 pregnant women were corona positive in 9 different countries. The most common symptoms of corona virus in mothers were fever and cough, and the neonatal complication of the virus included preterm delivery and respiratory distress. Most deliveries were by cesarean section and most patients used antibiotics and antiviral drugs for treatment. There was not much evidence to support the vertical transmission of Covid-19 through vaginal delivery. The most common diagnostic test for Covid-19 disease was PCR.

    Conclusion

    In most studies, the increase in cesarean delivery was due to fetal distress. However, due to the vulnerability of these two groups, preventive and precautionary measures should be considered and more emphasis should be done on educating people.

    Keywords: Coronavirus, Infants, pregnancy